?

Log in

Previous Entry | Next Entry

Appelrecepten.

Zoals beloofd komen hier de recepten voor het eerste keuzemenu met als hoofdingrediënt 'appel'.

Voorgerecht: Warme Winterverwenners.
Nodig:
1 klein bruin of wit stokbrood, 50 gr zachte boter, 1 eetlepel kaneel, 3 eetlepels suiker en 2 appels, geschild en geraspt.

Oven voorverwarmen op 175 C. Snijd het stokbrood schuin in 12 lange plakken van 5 cm dik. Meng de boter met een halve eetlepel kaneel en 1 eetlepel suiker en meng de rest van de suiker en kaneel met de appelrasp. Bestrijk de sneetjes stokbrood met de kaneelboter en doe er dan wat van het appelmengsel bovenop. Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif die in de oven. Na 10 minuten zijn de crostini goudbruin en knapperig.

Bron: Het Broodrooster 2011.

Hoofdgerecht: Hete bliksem.
Nodig: 1 kg kruimige aardappels, 4 stevige appels (bijv. Elstar), 3 uien, 2 rode paprika's, 1 magere rookworst, 4 eetlepels vloeibaar bakprodukt, 1 eetlepel mosterd.

*Deze hoeveelheden zijn bedoeld voor 4 personen. Wij zijn thuis maar met ons tweetjes, dus hebben we alles door 2 gedeeld. En omdat we vegetariër zijn, hebben we de worst natuurlijk weggelaten.

Schil de aardappels en appels, snijd ze in vieren en kook de aardappels in een laagje water in ca. 20 minuten gaar. Voeg na 15 minuten koken de appels toe.
Pel ondertussen de uien en snijd de uien en paprika's in kleine stukjes.
Bereid de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit het bakprodukt en een grote koekenpan en bak hierin de ui en paprika in 7 minuten en schep geregeld om.
Giet de aardappels en appels af en stamp ze fijn. Roer het ui-paprikamengsel en de mosterd erdoor en voeg naar smaak zout en pepr toe.
Snijd de worst in plakjes. Schep de stamppot op de borden en leg de plakjes worst erop.

Bron:Het Grote Beroepen Kookboek van Blue Band.

Nagerecht: Gepofte appel met amandelkoekjes en honing.
Nodig voor 4 personen, bij 2 alles weer gewoon halveren:

4 appels (het liefst met rode schil), 75 gr amandelkoekjes (verkruimeld), 2 eetlepels rum (hadden wij vervangen door Spa Rood), 2 eetlepels bruine basterdsuiker, 2 eetlepels boter, 2 eetlepels honing en een appelboor.

Verwarm de oven voor op 180 C. Spoel de appels schoon. Snijd een kapje van de appels als deksel. Boor het klokhuis uit de appels en hol ze met een spitse lepel of mesje iets verder uit. Meng de het amandelkoekjeskruim met de rum (of Spa) en basterdsuiker. Vul de appels met dit mengsel en zet de kapjes er als deksel op. Zet de appels naast elkaar in een ovenschaal. Smelt de boter en bestrijk de appels ermee. Zet ze circa 15 minuten in het midden van de oven (probeer met een prikker of ze gaar zijn). Serveer ze warm, besprenkeld met honing. En smullen maar!

Bron: 'Zo gecheft', receptenkaartje van de Plus supermarkt.

Gepofte appelrecept.
WWel een beetje groot geloof ik, maar dan heb je toch een beetje een idee hoe het er uit moet komen te zien. Nog een tip trouwens: Als je de klokhuizen eruit gaat boren, boor dan niet helemaal door de appel heen, maar haal hem er eerder uit. Want anders zit er een gat onderin waardoor de vulling eruit loopt. Die fout hadden we hier ook gemaakt. Het is niet echt een ramp, maar toch...;)

Comments

( 4 comments — Leave a comment )
boogietiere
Mar. 23rd, 2013 06:03 pm (UTC)
Gecondoleerd nog met oma Bor :(
spuvya
Mar. 24th, 2013 09:39 am (UTC)
Dank je wel. Voor mijn moeder is het beter zo. Nu heeft ze eindelijk rust. Maar ik mis haar ontzettend.
boogietiere
Mar. 24th, 2013 10:30 am (UTC)
Dat lijkt me wel ja. Veel sterkte ermee! En post eens wat vaker lekker onzin hier.
spuvya
Mar. 25th, 2013 11:30 am (UTC)
Als alles hier weer wat rustiger is geworden, dan zal ik zeer zeker hier weer wat gaan posten. Heb nog geen idee wát precies, maar dat komt wel weer ;)
( 4 comments — Leave a comment )